CT röntgen för hund

ct röntgen hund

CT röntgen för hund är ett begrepp som man ofta stöter på bland potentiella typer av undersökningar som din hund kan tänkas gå igenom vid skada eller sjukdom.

Men vad betyder egentligen begreppet och vilka försäkringsbolag täcker kostnaden för undersökningen? I den här artikeln går vi igenom vad CT röntgen är och vilka hundförsäkringar som täcker behandlingen. 

Vad är CT röntgen?

CT röntgen står för det engelska begreppet ”Computed Tomography” och är en detaljerad röntgenform som används särskilt för undersökningar av bukhåla, skalle, skelett, leder och brösthåla. 

Metoden kallas ofta också för datortomografi (DT) och skiktröntgen. 

Bilden som en datortomografi ger är mer detaljerad än en vanlig röntgenbild eftersom den har tunnare snitt.

Så fungerar CT röntgen

CT röntgen är en vidareutveckling av en vanlig röntgen och är mer detaljerad. Röntgenröret och avläsningsplattan snurrar med hög hastighet runt patienten. Bordet med patienten skjuts då genom strålfältet. Undersökningen tar oftast bara några sekunder. 

Efter röntgen är genomförd undersöks bilderna i en dator. Bildinformationen är väldigt detaljerad och det är möjligt att få fram tunna skivor av vävnader i olika plan. Bilderna kan även roteras på olika sätt eftersom de är tredimensionella. Metoden ger veterinärer en mycket detaljerad bild inför planering av kirurgiska ingrepp. 

Undersökningen är snabb och smärtfri men kräver att hunden ligger stilla. Därför krävs oftast lugnade medicin för att genomföra röntgenformen. Läs mer om hur röntgen fungerar här

Försäkringsbolag som täcker kostnader för undersökningen

Två försäkringsbolag som täcker kostnader för CT röntgen är Lassie Hundförsäkring och Hedvig Hundförsäkring. Beroende på vilken försäkringsnivå som du väljer att teckna hos bolagen kan ersättningen skilja sig åt.

Hos Lassie ingår till exempel röntgenformen i försäkringsnivåerna Mellan och Stor men inte för den minst omfattande varianten Mini. Det framgår i försäkringsvillkoren om undersökningen ingår. 

Läs mer om vad alla hundförsäkringar på den svenska marknaden erbjuder för ersättning för undersökningen och vilken som är den bästa hundförsäkringen i vår jämförelse. 

Lassie logga
5/5

Lassie Hundförsäkring

Fler frågor och svar

CT röntgen står för det engelska begreppet ”computed tomography” och är en detaljerad röntgenform som används särskilt för undersökningar av bukhåla, skalle, skelett, leder och brösthåla. Det kallas ofta också för datortomografi (DT) och skiktröntgen. 

Det beror på vilken hundförsäkring som du tecknat för din hund. Det framgår alltid i försäkringsvillkoren om undersökningen ingår. 

Se även