Så länge får du lämna din hund ensam

hund ensam

I den här artikeln går vi igenom hur länge du får lämna din hund ensam. Hundar är flockdjur och tycker om när familjen är samlad hemma. Allt fler skaffar hund och tänker inte alltid på att en hund ofta lever i minst 15 år.

Det innebär att du behöver se över både din nuvarande och framtida situation innan du köper en hund. En hund behöver sällskap och det finns vissa regler som du måste förhålla dig till om lämnar din hund ensam. 

Vi går igenom Jordbruksverkets allmänna skötselråd för hundar och reder ut hur länge du får lämna din hund ensam utan sällskap. Att träffa människor och andra djur är ett grundläggande behov som din hund har och det är ditt ansvar som hundägare att uppfylla din hunds behov. Hunden behöver aktiveras både fysiskt och mentalt varje dag.

Vänj din hund innan du lämnar din hund ensam

Innan du lämnar din hund ensam för första gången måste du vänja hunden gradvis vid att vara ensam. För att vänja in din hund kan du börja med att lämna den ensam korta stunder så hunden lär sig att vara ensam i kortare perioder. 

Om du har en hundvalp ska du vara noga med att inte lämna hunden ensam för länge eftersom den i en ung ålder är extra känslig för att vara hemma. Du kan även behöva vänja in din hund under en längre period om din hund är orolig när den är ensam. Vissa hundar klarar inte av att vara ensam under längre perioder eftersom de känner ett visst obehag eller oro.

Hur länge får en hund vara ensam?

Du som hundägare ansvarar för att din hund mår bra och får dagliga fysisk och mental rörelse. Du kan lämna din hund ensam i upp till 5 timmar. 

Enligt Jordbruksverkets allmänna skötselråd ska en vuxen hund rastas minst var 6:e timme dagtid. Hundvalpar och äldre hundar bör dock rastas oftare. Om du har din hund i en hundgård hela dagen ska du rasta hunden minst en gång per dag utanför hundgården. 

Tidsintervallet kan vara längre än 6 timmar under natten. Beroende på din hunds behov kan den dock behöva rastas även under natten. Det gäller framför allt hundvalpar och äldre hundar.

Alternativ för dig som inte kan ta hand om din hund under dagen

Om du jobbar heltid på en plats som är långt ifrån ditt hem och inte har möjlighet att gå hem till din hund under exempelvis lunchrasten kan det vara klokt att se över ett hunddagis eller dagmatte till din hund. Ett hunddagis eller en hundmatte kostar oftast några tusen kronor i månaden men är ett bra alternativ för din hund att få sällskap när du jobbar. 

Om du ska åka bort och inte kan ta med dig din hund kan det vara klokt att se över om din hund kan stanna på ett hundpensionat under tiden. Ett hundpensionat är som ett hotell för din hund.

Det har blivit allt vanligare att arbetsplatser tillåter hundar på jobbet så även det kan vara en möjlighet för dig och din hund om du är borta från hemmet under längre perioder under dagen. Om du har din hund på ett hunddagis eller ett hundpensionat är det bra att se över att din hundförsäkring gäller.  

Om du är borta från ditt hem under längre perioder eller har ett jobb som kräver stora uppoffringar av din fritid och din tid i hemmet bör du tänka en extra gång innan du skaffar en hund för att ni båda ska ha ett så bra liv som möjligt tillsammans.

Se även