10 populära hundraser

populära hundraser

I Sverige finns det idag över en miljon registrerade hundar i Sverige. Alla registrerade hundar är både renrasiga hundar och blandraser. Men vilka är då de populäraste hundraserna i Sverige? 

De vanligaste hundraserna är blandraser av olika slag. Av renrasiga hundraser är labrador, chihuahua och golden retriever populära hundraser. I den här artikeln listar vi 10 populära hundraser i Sverige utöver blandrashunden. 

Lista på 10 populära hundraser i Sverige

  1. Labrador retriever 
  2. Schäfer
  3. Chihuahua (korthårig och långhårig) 
  4. Golden retriever
  5. Jack Russell terrier
  6. Jämthund
  7. Rottweiler
  8. Dvärgschnauzer
  9. Fransk bulldogg
  10. Border collie

 

Källa: Jordbruksverket 

Blandraser är de vanligaste hundraserna

Den vanligaste hundrasen i Sverige är blandrasen. Det finns flera blandningar av olika hundraser och vissa har till och med blivit egna raser. Det går inte att säga vilka blandraser som är mest populära utan det finns flera olika varianter.

Det är också svårare att föra statistik över hur många blandrashundar som finns i Sverige. Om du är ute efter en ny familjemedlem kan det vara svårt att bestämma sig för vilken som passar bäst hemma hos dig.

Hundar har olika personligheter, egenskaper och behov som ofta går att koppla till vilken hundras som den tillhör. Det är därför viktigt att du känner till hundrasens behov för att du ska kunna erbjuda ett så bra hem som möjligt för din nya familjemedlem. Läs mer om rashundar.

Se vår jämförelse av hundförsäkringar

Oavsett vilken hundras som du väljer eller om du väljer en blandras är det viktigt att du försäkrar din hund. Det är viktigt för att du och din lurviga vän ska få ett så tryggt liv som möjligt tillsammans. Om du köper en renrasig hundras kan det också vara bra att välja till en livförsäkring för hund

Läs mer i vår övergripande jämförelse av alla hundförsäkringar i Sverige för att se vilket försäkringsbolags som erbjuder den bästa hundförsäkringen.

Läs mer här om hur du gör för att försäkra din blandrashund

Fler frågor och svar

Blandrasen är den vanligaste hundrasen i Sverige. 

Några av de populäraste hundraserna i Sverige är labrador retriever, chihuahua och schäfer. Läs mer i vår lista över de 10 populäraste hundraserna i Sverige. 

Se även