Resa med hunden

Resa med hunden

Sommaren och semestern är mitt uppe i högsäsongen. Många väljer att under dessa veckor åka iväg med familjen antingen utomlands eller i Sverige. De som har husdjur väljer också att ta med dessa på resan. Ofta går det bra att ta med din hund på semester både i Sverige och utomlands men det finns en del saker som du bör tänka på.

En av sakerna är vad din hundförsäkring täcker på resan och om den behöver kompletteras på något sätt. I den här artikeln har vi listat några saker som kan vara bra att tänka på om du reser med din hund i sommar.

Resa med hunden i Sverige

Att resa med hunden i Sverige är den enklaste resan du kan göra med din hund. En resa i Sverige innebär att den hundförsäkring som du har för hunden alltid gäller och att du slipper ordna med pass och vaccinationer inför resan. Beroende på vilket transportmedel som du väljer kan det dock krävas en del förberedelser även om du reser i Sverige. 

Det finns olika sätt att resa med din hund även i Sverige så det kan vara bra att ha koll på vad du behöver tänka på om du reser med bil, båt, tåg eller flyg. Att resa med bil är ett enkelt sätt eftersom du själv styr över säkerheten och när ni stannar för pauser. Det är dock viktigt att hunden sitter stilla i bilen och en särskild hundbur är att föredra. Det finns också olika bilbälten som är anpassade för hundar som kan användas för säkerheten. 

Om du reser med andra transportmedel än bil kan du behöva förbereda dig mer för resan. Det framgår oftast på transportmedlets webbplats vad som gäller när du reser med husdjur. Med tåg kan du till exempel behöva sitta i speciella vagnar för att allergiska resenärer inte ska drabbas. Även flygbolagen kräver att du kontaktar dem innan för att säkerställa att din hund får plats på flyget och att din hund uppfyller flygbolagens krav. 

Resa med hunden utomlands

Att resa med hunden utomlands kräver fler förberedelser än en inrikesresa. Det finns särskilda krav för hundar som du tar ut och in i landet. Det gäller bland annat för id-märkning, pass och vaccinationer. Några av de vanligaste förberedelserna som krävs är att hunden ska anmälas hos Tullverket, att hunden ska ha en id-märkning, att hunden ska vara vaccinerad mot rabies (fler sjukdomar kan också vara krav från vissa länder) och att hunden ska ha ett giltigt EU-pass för sällskapsdjur. 

Beroende på vilket land som du ska resa till finns det också särskilda regler för inresor med hundar. Det är viktigt att kontrollera att du uppfyller landets krav på att resa med hund för att du dels ska kunna ta med hunden på resan men också kunna ta med den tillbaka sen. Landets ambassad brukar dela med sig av den informationen. 

Kontrollera också vilka sjukdomar som finns i området som du ska resa till för att du ska kunna ge din hund de vaccinationer som den behöver inför resan. Det finns vissa krav hos landet som du reser till och i Sverige men det kan alltid vara bra att fylla på med fler vaccin om en sjukdom är vanlig på resmålet. 

Beroende på hur du ska åka på semester med hund behöver du kontrollera vilka regler som gäller för det transportmedel som du väljer att åka med. Flygbolagen har till exempel flera krav som behöver uppfyllas för att du ska kunna resa med hunden. 

Läs mer om hur du gör för att resa med hunden hos Jordbruksverket.

Gäller hundförsäkringen vid resa med hunden?

Hos de flesta försäkringsbolag gäller hundförsäkringen för resor i Sverige. Om du reser utomlands med hunden kan försäkringen även gälla där men då oftast i ett begränsat antal dagar. Hur omfattande försäkringen är i landet är också olika och beror på försäkringsbolag. 

Det framgår alltid i villkoren om försäkringen gäller utomlands. Om du är osäker eller om du tänkt vara en längre tid i ett annat land är det bra att kontakta ditt försäkringsbolag i god tid innan resan för att få rätt information och skydd för din hund. Läs mer här om hundförsäkringar och vilket försäkringsbolag som erbjuder den bästa hundförsäkringen enligt konsumenternas

Fler frågor och svar

Ja, det går vanligtvis bra att resa med hunden. Det finns dock vissa saker som du bör förbereda och gå igenom innan du reser. 

Det beror på var du reser, hur länge du är borta och vilka regler ditt försäkringsbolag har. Det framgår i försäkringsbolagens villkor om och när försäkringen gäller. 

Se även