Tandsten hos hund

tandsten hos hund

För att undvika problem med din hunds tänder är det viktigt att tänderna regelbundet borstas och att du redan vid hundens unga ålder håller koll på hundens tandhygien.

Ett vanligt problem hos hundar är tandsten som i sin tur kan leda till inflammation i tandköttet och i värsta fall tandlossning. Men det går att motverka med en god tandhygien. I den här artikeln tittar vi närmare på tandsten hos hund.

Vad är tandsten?

Tandsten är plack på tänderna som bildar en hård tandbeläggning som kallas för tandsten. Plack är en form av bakteriebeläggning som påverkar tändernas hälsa.

Det finns olika typer av tandsten som tar olika lång tid att utvecklas och som är olika allvarliga. Om tandstenen ligger kvar länge på tänderna kan det bland annat leda till inflammationer i hundens tandkött eller i värsta fall tandlossning.

Hur vet jag om min hund har tandsten?

Beroende på vilken typ av tandsten som din hund har kan den upptäckas på olika sätt. Tandsten som bildas ovanför tandköttskanten kallas ofta för salivsten och går att se på din hunds tänder och vid tandköttskanten. Nybildad salivsten har en ljus vitaktig färg och upptäcks först vid tandköttsranden. 

Det finns också tandsten som bildas under tandköttskanten och den ger en mörk färg på tandköttet eftersom den består av inlagrade blodfärgämnen. Den här typen av tandsten är svå att avlägsna och kräver ofta ett veterinärbesök.

Vad kan jag göra för att hindra tandsten hos hunden?

För att undvika att din hund får tandsten bör du borsta hundens tänder regelbundet, helst dagligen. Tandborstning förebygger att plack bildas och gör också att lättare tandsten kan tas bort. Vänj din hund i tidig ålder för tandborstning så blir det mycket lättare att få in som rutin i er vardag. 

Ingår borttagning av tandsten i hundförsäkringen?

Vanligtvis ingår inte borttagning av tandsten till följd av dålig munhälsa hos försäkringsbolagen. Tandvården som ingår i hundförsäkringen är oftast kopplade till en olycka eller tandsjukdomar som hunden drabbas av. Det beror dock oftast på hur omfattande din försäkring är och om du uppfyller försäkringsbolagens krav. Vissa försäkringsbolag erbjuder också borttagning av illasittande mjölktänder. 

ManyPets erbjuder till exempel ersättning som täcker tandskador och tandsjukdomar som hunden drabbas av så länge ni varit på en årlig kontroll av tänder och mun. Det gäller för bolagets nivåer Standard och Premium. Bolaget erbjuder inte ersättning för borttagning av tandsten orsakat av dålig munhälsa. 

Läs mer om de olika försäkringsbolagen och deras erbjudanden för att jämföra hundförsäkringar och hitta den som passar dig och din hund bäst.

Fler frågor och svar

Regelbunden tandborstning är det bästa för att minska tandsten hos din hund. 

Det beror på försäkringsbolag men vanligtvis ingår inte borttagning av tandsten till följd av dålig munhälsa.

Se även