4 saker att tänka på inför ditt hundköp

hundköp

Det senaste året med speciella omständigheter och mycket jobb hemifrån har bidragit till att allt fler har valt att skaffa hund. Att skaffa hund är ett stort beslut och det finns flera viktiga saker som du bör tänka på inför ditt hundköp. 

Det är tyvärr inte helt ovanligt att man skaffar en hundvalp och sedan tröttnar på den. Alla hundar förtjänar en kärleksfull familj som noga tänkt igenom sitt beslut. För att du ska vara väl förberedd inför ditt hundköp har vi samlat fyra viktiga saker som du bör tänka på innan ditt hundköp.

1. En hund behöver sällskap och rastas flera gånger om dagen

Att skaffa en hund innebär ett långt engagemang från dig som husse eller matte. Du får exempelvis inte lämna din hund ensam i flera timmar vilket innebär att du måste lösa hundens sällskap på annat håll om du har ett heltidsjobb, exempelvis på ett hunddagis. Hunddagis finns dock inte för alla hundraser och erbjuds bara från en viss ålder. Enligt Jordbruksverket måste bör en hund rastas var sjätte timme dagtid och hundvalpar ännu oftare. En hundvalp under fyra månader får endast lämnas ensam under en kort stund. 

Hundar är också sociala djur och mår inte bra över att vara ensamma för länge. De är flockdjur och vill vara nära sin flock. Lämnar du din hund ensam för ofta och för länge kan hunden bli ledsen och deprimerad. Det är därför viktigt att du tänker över din familjs nuvarande och framtida situation inför ditt hundköp för att se om ni har möjlighet att ge en hund den uppmärksam och det sällskap som den behöver för att må så bra som möjligt.

2. En hund lever ofta länge

Att skaffa en hund idag ställer stora krav både på din nuvarande familjesituation och framför allt din framtida familjesituation. En hund lever inte sällan närmare 15 år och det bör du ha i åtanke när du köper en liten hundvalp. Hunden blir då en familjemedlem som kommer ställa krav på både ditt sällskap och din ekonomiska situation i flera år. Alla hundar förtjänar att bo i samma kärleksfulla familj under hela sin livstid och genom att planera ditt hundköp bidrar du till att din hund får de bästa förutsättningarna. 

3. Hundraser har olika behov och personligheter

Beroende på vilken hundras du väljer har den ofta olika behov. Vissa hundraser kräver stor fysisk aktivitet och mental stimulans medan andra kräver sällskap av andra hundar. Det är därför viktigt att du tar reda på vad just den hundras som du vill ha behöver och om du har möjlighet att ge den det liv som den förtjänar. 

Hundars personligheter kan också skilja sig åt och är oftast lite svårare att förutspå. Det finns dock ofta särskilda personlighetsdrag som kan vara typiska för den hundras som du väljer. Om du väljer en blandras kan det vara ännu svårare att förutspå din hunds personlighet.

4. En hund kostar pengar

En hund kräver inte bara fysiskt och socialt engagemang av dig som ägare utan även ekonomiskt engagemang. Att ha en hund kostar pengar. Det är inte bara priset på hunden som du betalar utan det tillkommer återkommande kostnader som hundförsäkring, hundmat och hundleksaker. Det är därför viktigt att du ser över din nuvarande och framtida ekonomiska situation inför ditt hundköp eftersom en hund inte sällan blir närmare 15 år. 

Det är viktigt att teckna en hundförsäkring till din hund för att undvika plötsliga höga kostnader om din hund skulle bli skadad eller sjuk. Vi har därför samlat och jämfört alla hundförsäkringar på den svenska marknaden för att underlätta för dig i ditt val av hundförsäkring.

Se även