9 giftiga livsmedel för hundar

Giftiga livsmedel för hundar

Hundar är ofta både livliga och nyfikna djur och det är därför inte alltid lätt att hålla reda på vad din hund stoppar i sig. Det är därför viktigt att du är varsam med vad du lämnar framme eftersom vissa livsmedel innehåller ämnen som är giftiga och direkt livshotade för din hund. Vi listar några livsmedel som innehåller giftiga ämnen nedan. 

Livsmedel med giftiga ämnen för hundar

1. Choklad och kakao

Choklad och kakao innehåller ämnena teobromin och koffein som är giftiga för hundar och i vissa fall kan leda till dödsfall. Beroende på hur stor din hund är klarar den av olika mängd choklad men livsmedlen är giftiga för alla hundar och bör därför undvikas. Vanliga symtom om din hund fått i sig för mycket choklad brukar visa sig i form av bland annat kräkningar, buksmärtor, skakningar och hjärtklappning.

2. Deg 

En jäsande deg är inte bra för hundar att få i sig eftersom det bildas alkohol i magen. Det är sällan livsfarligt för din hund att få i sig en jäsande deg men det kan vara en väldigt obehaglig känsla för din hund att bli berusad. Hunden kan till följd av tillståndet lättare skada sig och vissa kan bli aggressiva. Vanliga symtom som kan visa sig är bland annat att din hund vinglar och tappar kontrollen.

3. Lök

Lök innehåller ämnet allicin som är giftigt för hundar och i vissa fall kan leda till dödsfall. Ämnet finns i både rå och tillagad lök. Om din hund får i sig ämnet kan det leda till blodbrist och i värsta fall dödsfall. Hur mycket av ämnet som din hund behöver få i sig för att bli förgiftad är individuellt och ämnet bör därför alltid undvikas. Tänk därför efter en extra gång vad din mat innehåller om du brukar ge din hund matrester. Vanliga symtom som kan visa sig är bland annat diarré, kräkningar, andningsbesvär, kramper och buksmärtor.

4. Nötter

Vissa nötter är livshotande för din hund. Macadamianötter är en sådan nöt som anses vara extra giftig för hundar. Även saltade nötter är farliga då de kan leda till saltförgiftning hos din hund. Vanliga symtom är bland annat minskad aptit, blodig avföring, kräkningar, diarré och vinglighet.

5. Vindruvor och russin

Om din hund får i sig vindruvor eller russin kan det orsaka akut njursvikt. Samtliga vindruvor oavsett sort är giftiga för hundar. Den exakta orsaken till varför hundar kan bli förgiftade av vindruvor och russin är inte helt säkerställd men livsmedlen för undvikas. Vissa hundar är mer känsliga för ämnet än andra. Vanliga symtom är bland annat kräkningar och diarré som uppkommer 2 till 48 timmar efter intag.

6. Salt

Salt är till viss del giftigt för hundar och kan leda till saltförgiftning om din hund får i sig för mycket salt. Beroende på hur stor din hund är klarar den av olika mängder salt utan att det ska vara direkt giftigt. Du bör dock hålla reda på hur mycket salt din hund får i sig genom exempelvis mat och saltvatten för att undvika en förgiftning oavsett vilken ras du har. Vanliga symtom är kräkningar, diarré, stelhet och kramper.

7. Svamp

Giftiga svampsorter är farliga för alla hundar att få i sig. En del kan vara direkt dödlig och andra leda till att din hund blir svårt sjuk. Vanliga symtom är bland annat kräkningar, skakningar och diarré. Om du tror att din hund fått i sig giftig svamp är det därför extra viktigt att du kontaktar en veterinär.

8. Xylitol

Ämnet xylitol finns bland annat i tandkräm, tuggummi, godis och lightprodukter. Ämnet är farligt för hundar och kan vara direkt livshotade eftersom det sänker blodsockernivån och kan leda till förgiftning. Beroende på hur stor din hund är klarar den av olika mängd men eftersom ämnet kan vara livshotande bör du alltid undvika att din hund får i sig ämnet. Vanliga symtom är bland annat lågt blodsocker, kräkningar, skakningar och kramper.

9. Värktabletter

Värktabletter för människor kan vara direkt giftiga och farliga för hundar. Du bör därför aldrig ge din hund några värktabletter som inte direkt rekommenderats av veterinär. Doseringen av värktabletter skiljer sig mellan människor och djur och därför ska du alltid gå på en veterinärs rekommendation. Din hund kan i värsta fall bli förgiftad av värktabletter. Vanliga symtom är då bland annat leverskador, kräkningar och diarré.

När ska jag kontakta veterinär?

Om din hund visar upp något av symtomen ovan som visar på att hunden drabbats av förgiftning bör du kontakta en veterinär omedelbart. Ofta beror mängden på om din hund är förgiftad eller inte. Det är därför viktigt att du försöker ta reda på vad din hund fått i sig och hur mycket. 

Rådgör alltid med en veterinär om du är osäker. Du kan exempelvis kontakta den digitala veterinären FirstVet om din hunds tillstånd inte är akut. Flera hundförsäkringar erbjuder kostnadsfria besök hos den digitala veterinären. LassieHedvig, ICA, Svedea och Moderna erbjuder alla kostnadsfria besök hos FirstVet.   

Fler giftiga ämnen för hundar

Det finns fler ämnen som är giftiga för hundar och som inte direkt är livsmedel. Bland annat är råttgift, glykol, ekollon och vissa växter giftiga för hundar.

För mer information om giftiga ämnen för hundar se Giftinformationscentralen eller Agria.

Se även