Avelsförsäkring för hund

avelsförsäkring för hund

Vad är en avelsförsäkring?

En avelsförsäkring är en försäkring som ger dig som uppfödare extra trygghet. Avelsförsäkringen finns nämligen där för dig att falla tillbaka på om något skulle gå snett under aveln eller uppfödningen, vilket faktiskt inte alls är särskilt ovanligt. 

Samtidigt ger denna försäkring dig som uppfödare ett gott skydd om du skulle säga en valp med ett dolt fel. Att ha en dolda felförsäkring kan för dig som hunduppfödare göra stor skillnad om något oväntat uppstår hos dina hundvalpar.

Idag finns det flera försäkringsbolag som erbjuder just avelsförsäkring för hund så att du kan få det skydd och den trygghet du vill ha. 

Vad kan gå fel för en uppfödare?

Hur osannolikt det än må kännas när du väl är igång och allt flyter på bra med din avel och uppfödning av hundar att det kan uppstå olika problem, missförstånd och olyckor på vägen så är det ett faktum att man som hunduppfödare kan råka ut för just det.

Om eller när det väl händer så är det ju skönt att känna sig trygg med att man har en försäkring att lita på. Det är vid just sådana tillfällen som det är betryggande att ha en avelsförsäkring för hund. 

Men vad är det då som kan gå så snett? Jo, några rätt vanliga exempel på saker som kan gå snett för en hunduppfödare är att det visar sig att den eller de valpar du sålt hade så kallade ”dolda fel” när du sålde dem, men som inte visade sig förrän efter den nya ägaren hade fått hem valpen. Som uppfödare kan du bli ersättningsskyldig för ett sånt fel. 

Det kan även röra sig om exteriöra fel, veterinärmedicinska fel och liknande, som då i sin tur kan bilda en diskussion om exempelvis prisavdrag när valpen ska säljas. Andra vanliga exempel, där din avelsförsäkring ger dig skydd, är att parningen misslyckades trots att du lagt mycket pengar på det. Fertilitetsutredningar och veterinärvård kommer då ofta till. 

Vad ingår i en avelsförsäkring för hund?

Beroende på vilket försäkringsbolag du vänder dig till och vilken typ av avelsförsäkring för hund som de har att erbjuda kan frågan om vad som ingår i denna försäkring för hunduppfödare variera. Detta gäller även för hur omfattande försäkringen är och hur stora summor ersättningen täcker.

Det som ingår i de flesta avelsförsäkringar är ersättning för:

  • veterinärvård för valparna
  • fertilitetsutredning
  • förlorad avelsförmåga
  • dolda fel 
  • kejsarsnitt

Räcker det med att teckna en avelsförsäkring?

Något som många tänker fel om är att en avelsförsäkring är en enskild försäkring precis som vilken annan hundförsäkring som helst. Detta stämmer dock inte riktigt. Utan för att du ska kunna ha en avelsförsäkring som uppfödare måste du även ha en annan grundförsäkring. 

Vanligen innebär det att man måste ha någon form av livförsäkring och veterinärvårdsförsäkring för hunden som ska avlas för att man i sin tur också ska kunna ha en avelsförsäkring, det vill säga försäkring för hunduppfödare.

Avelsförsäkring för hund är ofta ett tillägg som kan tecknas hos de försäkringsbolag som erbjuder försäkringen. 

Lassie erbjuder en försäkring för hunduppfödare

Om du vill försäkra dig själv som hundägare, få extra skydd och ökad trygghet i och med aveln kan vi tipsa om försäkringen för hunduppfödare från Lassie. Hos dem kan du teckna en uppfödarförsäkring för din valpkull. 

Oavsett om du har en hanhund, tik eller valpar kommer Lassies försäkring för hunduppfödare ge dig riktigt bra skydd i de flesta situationer. Bolaget erbjuder flexibla lösningar som kan anpassas efter dina behov och önskemål, det utifrån olika situationer och förutsättningar. Se ditt pris för försäkringen nedan. 

För mer information om vilka fler försäkringsbolag som erbjuder en avelsförsäkring. Se mer här när vi jämför alla hundförsäkringar

Lassie logga
5/5

Lassie Hundförsäkring

Se även