Dolda felförsäkring för hundar

dolda felförsäkring hund

Vad är en dolda felförsäkring?

En dolda felförsäkring för hundar är en specialförsäkring som flera försäkringsbolag erbjuder för hunduppfödare. Försäkringen innebär att du får ersättning om ett dolt fel skulle upptäckas hos hundvalpen efter att den överlåtits till sin nya ägare. 

Försäkringen innebär en trygghet både för hunduppfödare och den nya ägaren. Om en dolda felförsäkring saknas och ett dolt fel uppstår behöver hunduppfödaren ersätta den nya ägaren. Det gäller enligt konsumentköplagen. En person som sålt en hundvalp är enligt lagen skyldig att ersätta köparen för dolda fel. Med en försäkring för dolda fel ersätter försäkringsbolaget dessa kostnader. 

Vad är ett dolt fel?

Ett dolt fel är en defekt eller sjukdom hos hundvalpen som funnits och utvecklats före besiktning och leveransen av valpen. Felet har inte varit känt och hunden har inte visat några symtom tidigare.

Det är ofta ett medfött fel hos valpen som inte visar sig förrän senare i livet. Ett exempel på ett dolt fel är missbildningar av olika slag som till exempel missbildningar på inre organ.

Vad ingår i en dolda felförsäkring?

En dolda felförsäkring består ofta av en veterinärvårdsförsäkring och en livförsäkring. Försäkringsbeloppet motsvarar försäljningspriset för hundvalpen. Hos vissa försäkringsbolag ingår en dolda felförsäkring i en avelsförsäkring eller försäkring för hunduppfödare. 

Försäkringsbolagen har som krav att hundvalpen ska vara besiktigad hos en veterinär sju dagar innan leverans för att försäkringen ska gälla. Försäkringen gäller inom tre år från leveransdagen och kräver att felet måste ha upptäckts eller påpekats inom den tiden.  

Lassie erbjuder en dolda felförsäkring

Lassie erbjuder en försäkring för hunduppfödare som inkluderar dolda felförsäkring för hundvalparna. Försäkringen kallas för uppfödarförsäkring. I försäkringen ingår bland annat en veterinärvårdsförsäkring för hundvalparna. Veterinärvårdsdelen täcker behandling hos veterinär för ett dolt fel.

Räcker det med en dolda felförsäkring?

Det räcker inte med en dolda felförsäkring om du vill ha ett komplett försäkringsskydd för din hund. Även om din hundvalp är försäkrad med en dolda felförsäkring behöver du ändå teckna en vanlig hundförsäkring för hunden också.

Försäkringen ersätter endast dolda fel och din hundvalp kan drabbas av andra sjukdomar eller skador som kan kräva veterinärvård. 

Det är därför viktigt att du tecknar en hundförsäkring för din hundvalp som täcker all veterinärvård. Det finns olika typer av hundförsäkringar att välja bland. Vi jämför alla hundförsäkringar på den svenska marknaden och har utsett den bästa hundförsäkringen. 

Se även