Vad kostar en hundförsäkring?

vad kostar en hundförsäkring

Priset på en hundförsäkring är en av många faktorer som många gärna vill kolla upp innan man fattar ett beslut om vilken som är den bästa hundförsäkringen. I den här artikeln går vi igenom vad en hundförsäkring kostar och olika faktorer som påverkar priset.

Vad kostar en hundförsäkring?

En hundförsäkring kostar vanligtvis från ca 1 000 kronor per år och uppåt. Det innebär att kostnaden per månad ligger på ca 84 kronor per månad och uppåt. Priset beror på flera olika faktorer som till stor del är individuellt för dig och din hund. 

För att få exakta prisuppgifter för dig och din hund bör du därför vända dig direkt till ett försäkringsbolag för ett prisförslag. Priset varierar också beroende på vilket försäkringsbolag som du väljer så det är alltid bra att jämföra flera olika. 

5 faktorer som påverkar priset på en hundförsäkring

Det finns några faktorer som påverkar priset på din hundförsäkring hos flera försäkringsbolag. Nedan listar vi 5 vanliga faktorer som påverkar priset.

1. Omfattningen och innehållet

Hur omfattande försäkringen som du tecknar är påverkar vilket pris som du betalar. Ofta är det möjligt att välja flera olika nivåer för hur omfattande försäkringen ska vara och i de fallen är den mest omfattande försäkringen den som kostar mest. 

Något som också påverkar priset är om försäkringen inkluderar både en veterinärvårdsförsäkring och en olycksfallsförsäkring. Det finns försäkringsbolag som erbjuder en olycksfallsförsäkring för hund som endast täcker veterinärvård till följd av olycksfall. Dessa försäkringar är oftast mycket billigare och kan kosta från ca 50 kronor per månad. 

Om olika tillägg eller komplement tecknas till försäkringen så blir försäkringspremien också högre. Det vanligaste tillägget som flera försäkringsbolag erbjuder är en livförsäkring för hund men det finns också tillägg för till exempel rehabilitering och medicin. Hos vissa försäkringsbolag ingår ibland vissa delar som finns som tillägg hos andra försäkringsbolag. Det är bra att komma ihåg när du gör din jämförelse. 

2. Hundras

Priset på en hundförsäkring påverkas hos flera försäkringsbolag också av vilken hundras som hunden tillhör. Vissa hundraser är mer benägna att få vissa sjukdomar och därför har försäkringsbolagen en högre kostnad för den hundrasen. 

Det är också vanligt att försäkringsbolagen har rasspecifika begränsningar för vissa hundraser för en sjukdom som är vanlig inom rasen.  

Ett försäkringsbolag som inte har några rasspecifika begränsningar är Lassie.

Lassie logga
5/5

Lassie Hundförsäkring

3. Hundens ålder

Hundens ålder är också en faktor som påverkar vad en hundförsäkring kostar. Försäkringspremien är oftast billigare när hunden är valp och blir dyrare med ålder.

Flera försäkringsbolag har till och med ett seniortillägg för äldre hundar. När hunden är valp erbjuder de flesta försäkringsbolag också rabatter på försäkringen som gör att du kan komma ner i pris ytterligare.

4. Rabatter

En till punkt som påverkar hur mycket en hundförsäkring kostar är olika typer av rabatter och lojalitetsprogram som försäkringsbolagen erbjuder.

Vissa försäkringsbolag erbjuder till exempel hundvalpsrabatter, mängdrabatter och medlemsrabatter. Det finns också försäkringsbolag som erbjuder lojalitetsprogram som gör att du kan spara in på din premie om din hund är skadefri under flera år. 

5. Val av självrisk

Ditt val av självrisk påverkar också priset på din hundförsäkring. Om du väljer en låg självrisk kommer din försäkringspremie att bli högre men du betalar mindre när försäkringen behöver nyttjas.

Om du istället väljer en hög självrisk kommer din försäkringspremie bli lägre men du måste då betala mer när du behöver använda försäkringen.

Fler frågor och svar

Flera faktorer påverkar priset på en hundförsäkring. Sex av de vanligaste faktorerna är: omfattningen, innehållet, val av självrisk, hundens ålder, hundens ras och rabatter. 

Ja, det är bra att jämföra priset på flera olika hundförsäkringar och det erbjudande som du kan få från olika försäkringsbolag. Priset bör dock inte vara den enda faktorn i din jämförelse utan jämför även innehållet. 

En hundförsäkring kostar vanligtvis från ca 1 000 kronor per år och uppåt. Priset beror på flera olika faktorer som till stor del är individuellt för dig och din hund. 

Se även