Jakthundsförsäkring

jakthundsförsäkring

Om du har en jakthund passar det bäst att teckna en jakthundsförsäkring för din hund. Innehållet i en jakthundsförsäkring skiljer sig till viss del åt från en vanlig hundförsäkring eftersom den är anpassad för just jakthundar. I den här artikeln har vi samlat allt du behöver veta om försäkringar för jakthundar. Vi går även igenom vilken som vi tycker är den bästa jakthundsförsäkringen.

Vad är en jakthundsförsäkring?

En jakthundsförsäkring är en specialanpassad hundförsäkring för jakthundar. Försäkringen är anpassad för jakthundar och innehåller förutom en vanlig hundförsäkring dessutom bra skydd för skador som kan ske under en jakt. 

Med försäkringen kan du till exempel få ersättning för vildsvinsskador utan att betala självrisk. Många försäkringsbolag erbjuder också möjligheten till att komplettera jakthundsförsäkringen med olika tillägg som till exempel en livförsäkring eller avelsförsäkring. 

Vilken är den bästa jakthundsförsäkringen?

I vår jämförelse har vi utsett Svedea Jakthundförsäkring till den bästa jakthundsförsäkringen 2023. Svedea jakthundsförsäkring är bäst eftersom den har ett anpassat och omfattande innehåll för jakthundar, har fri flytträtt, ger ersättning för tandfrakturer, rehabilitering och medicin och erbjuder samma skydd hela hundens liv.  

Den bästa jakthundsförsäkringen för dig och din jakthund beror på flera faktorer som till stor del är individuella. Till exempel beror det på era preferenser, behov och vilken ras hunden tillhör. Jämför därför flera jakthundsförsäkringar innan du bestämmer dig för vilken som passar dig och din jakthund bäst. 

Hundförsäkring: Svedea

Svedea Jaktförsäkring

Vad innehåller en jakthundsförsäkring?

Vanligtvis innehåller en jakthundsförsäkring innehållet i en vanlig veterinärvårdsförsäkring men också olika anpassade delar som är nödvändiga för jakthundar. Till exempel kan man får ersättning för skador i viltolyckor utan att betala en självrisk. 

Det är också vanligt att försäkringen innehåller en viss ersättning för medicin, rehabilitering och tandskador. Innehållet i en jakthundsförsäkring kan skilja sig åt beroende på hos vilket försäkringsbolag som du tecknar försäkringen. Några vanliga delar som brukar ingå i en jakthundsförsäkring är: 

  • veterinärvård
  • medicin
  • rehabilitering
  • MR- och CT-röntgen 
  • tandfrakturer
  • ingen självrisk på vissa olyckor och skador kopplade till jakt

Vad krävs för att kunna teckna en jakthundsförsäkring?

Vanligtvis krävs det att hunden används för jakt och att du som ägare har ett statligt jaktkort men kraven kan skilja sig åt beroende på vilket försäkringsbolag som du väljer. 

För att kunna teckna Svedea Jakthundsförsäkring krävs det till exempel att du har ett statligt jaktkort och äger en jakthundsras eller en blandras avsedd för jakt. Det krävs också att hunden används i praktisk jakt eller står under utbildning för jakt. Bolaget kräver också att hunden är mellan 6 veckor och 8 år gammal. 

Beroende på hos vilket försäkringsbolag som du tecknar en jakthundsförsäkring hos kan kraven som tidigare nämnt skilja sig åt. Det framgår alltid i försäkringsbolagens villkor vad som krävs för att det ska vara möjligt att teckna en jakthundsförsäkring.

Vilka försäkringsbolag erbjuder jakthundsförsäkringar?

Det finns flera försäkringsbolag som erbjuder jakthundsförsäkringar. Bland annat erbjuder Svedea, Agria och Sveland jakthundsförsäkringar. Vissa försäkringsbolag erbjuder också olika tillägg som går att teckna för din vanliga hundförsäkring som kompletterar skyddet extra för jakthundar.

Vad kostar en jakthundsförsäkring?

Priset på en jakthundsförsäkring beror på flera faktorer som till stor del är individuella. För att få ett prisförslag på vad en försäkring kostar för just din jakthund rekommenderar vi att du besöker det försäkringsbolag som du är intresserad av. Läs mer här om priset på Svedea Jakthundsförsäkring.

Rabatter på jakthundsförsäkringar

Flera försäkringsbolag erbjuder rabatter som du kan ta del av om du tecknar en jakthundsförsäkring hos bolaget. Svedea erbjuder till exempel 5% rabatt på din jakthundsförsäkring om du är medlem i Jägarnas Riksförbund.

Måste man försäkra sin jakthund?

Att försäkra en jakthund är minst lika viktigt som att försäkra din sällskapshund. En jakthund utsätts för fler potentiella faror än en sällskapshund och det är därför extra viktigt att du har en bra försäkring för din jakthund. 

Utan en försäkrad jakthund kan en olycka, sjukdom eller skada bli en dyr historia hos veterinären. Eftersom det finns bra alternativ med anpassade försäkringar för jakthundar finns det ingen ursäkt att inte försäkra din jakthund.

Läs mer i vår stora jämförelse

Läs mer om hundförsäkringar i vår stora jämförelse för att hitta den bästa hundförsäkringen för din hund.

Fler frågor och svar

En jakthundsförsäkring är en specialanpassad hundförsäkring för jakthundar. Försäkringen är anpassad för jakthundar och innehåller förutom en vanlig hundförsäkring dessutom bra skydd för skador som kan ske under en jakt. 

Ja, om du vill undvika plötsligt höga kostnader och skapa en trygg miljö för dig och din hund behöver du teckna en försäkring. Om du dessutom har en jakthund som du använder i jakt är det bäst att teckna en försäkring som är anpassad för jakt. 

Se även