Vad är en rashund?

Rashund

En av de första sakerna som du bestämmer dig för när du ska köpa en hundvalp är vilken ras som passar bäst för dig. Det kan vara svårt att hålla reda på vad alla begrepp innebär som rashund och blandras och vad som egentligen skiljer dem åt. Vi har därför samlat viktig information för att underlätta för dig. 

Vad är en rashund?

En rashund är en hund som har en dokumenterad bakgrund som ger information om hundvalpens släkt, härstamning och hälsostatus. Genom att välja en rashund har du större koll på hur din hundvalp kommer att se ut som en vuxen hund och vilka egenskaper som den har. Ofta är en speciell hundras framavlad för ett specifikt ändamål, som exempelvis jakthundar.

Vad är en blandras?

En blandras är enkelt beskrivet en hund som saknar tidigare dokumentation om hundens ursprung och är ofta en korsning mellan olika hundraser. En blandras är därför billigare än en rashund eftersom du inte har samma koll på exempelvis inavel och sjukdomar inom hundens släkt.  

Vilken hundförsäkring rekommenderas till en rashund?

Alla de försäkringsbolag som vi listat på den här hemsidan erbjuder hundförsäkringar som passar bra till rashundar. Flera av försäkringsbolagen har till och med särskilda krav på att din hund ska vara rashund för att du ska kunna teckna hundförsäkringen. 

Inköpspriset på en rashund är ofta högt och det kan därför vara klokt att teckna olika typer av tilläggsförsäkringar såsom livförsäkring för hund för att utöka ditt skydd ytterligare. Lassie, Hedvig, Svedea, Moderna och ICA erbjuder alla en livförsäkring som ett komplement till din veterinärvårdsförsäkring. 

Vissa försäkringsbolag har begränsningar för vissa raser där det finns kända sjukdomar inom hundrasen. Det kan vara klokt att se över dessa hos respektive försäkringsbolag så du inte råkar ut för några överraskningar. Lassie är det enda försäkringsbolaget som inte har några rasspecifika begränsningar. 

Vilken hundförsäkring rekommenderas till en blandras?

Flera av de försäkringsbolag som vi listat på den här hemsidan erbjuder en hundförsäkring för blandraser som inkluderar veterinärvård. Det finns dock vissa rasspecifika begränsningar även för blandraser med en hund som har en ras med kända sjukdomar i sin släkt. Det finns även en del begränsningar i de tilläggsförsäkringar som bolagen erbjuder som komplement till veterinärvård.

Se även