Valpkullsförsäkring

valpkullsförsäkring

Du som arbetar som hunduppfödare, håller på med valpuppfödning eller har planer på att ha en valpkull bör se till att skaffa en valpkullsförsäkring. Med en valpkullsförsäkring får du ett tryggt och säkert skydd att luta dig tillbaka på om något skulle gå fel.

Det är nämligen inte allt för ovanligt att oväntade saker händer i samband med valpuppfödning – det kan handla om allt från att något går snett med tiken till att någon av valparna säljs med dolda fel. 

För att öka tryggheten för dig som hunduppfödare kan du alltså teckna en valpkullsförsäkring. Försäkringen brukar också kallas för kennelförsäkring eller avelsförsäkring.

Idag finns det många olika försäkringsbolag att välja mellan på marknaden, vilket innebär att det finns en variant som kan passa dig oavsett önskemål och förutsättningar. Lassie erbjuder bland annat en flexibel och bra försäkring för uppfödare. I den här artikeln tittar vi närmare på vad försäkringen innebär och vilka olika typer som erbjuds på marknaden. 

Lassie logga
5/5

Lassie Hundförsäkring

Vad är en valpkullsförsäkring?

Kort sagt kan man säga att en valpkullsförsäkring – eller kennelförsäkring som det också kallas – är en försäkring som är specifikt utformad för att ge ett tryggt skydd för dig som sysslar med valpuppfödning. Trots att det är både roligt, spännande och givande att föda upp valpar så kan processen i sig även innebära en hel del oro och bekymmer. 

Med en valpkullsförsäkring bakom dig slipper du denna oro, och kan istället känna dig trygg med kullen. Skulle det uppstå några problem eller svårigheter, såsom att tiken behöver veterinärvård eller att det finns några dolda fel, kan du få både hjälp och ersättning. Helt klart en försäkring som alla som föder upp valpar bör se till att teckna!

Vad ingår i en valpkullsförsäkring?

Beroende på vilken företag du väljer att teckna din kennelförsäkring hos kan svaret på frågan om vad som ingår i försäkringen se lite olika ut. Somliga försäkringar täcker mer än annat, medan andra försäkringar är lite mer sparsmakade. Hos en del försäkringsbolag är valpkullsförsäkringen ett tillägg till den vanliga hundförsäkringen. 

Det är dock vanligt att du kan utforma och anpassa försäkringen efter dina önskemål med olika tillägg och tillval. Det allra vanligaste är att det i en valpkullsförsäkring ingår skydd och ersättning för: 

  • Dolda fel
  • Livförsäkring
  • Veterinärvård 

Dolda fel

Det händer att det i efterhand då man sålt en valp visar sig att valpen har ett dolt fel – det vill säga, en sjukdom eller skada som egentligen uppkom innan valpen såldes till de nya ägarna, men som inte upptäcktes av varken uppfödare, veterinär eller ni som köpare innan leveransen. 

I regel gäller då att du som uppfödare är ersättningsskyldig för att åtgärda det dolda fel som uppkommit. Men, om du som uppfödare då har en valpkullsförsäkring så ingår denna i ersättningsskyddet. Detta är därmed det absolut viktigaste innehållet i en valpkullsförsäkring då du slipper oroa dig för att bli ersättningsskyldig. 

Läs mer om vad en dolda felförsäkring innebär här. 

Livförsäkring

Om detta inte ingår i valpkullsförsäkringen så kan det i de allra flesta fall läggas till som ett tillägg. Med livförsäkring menas att du som valpuppfödare har rätt till ersättning om en valp skulle avlida på grund av olycka, sjukdom eller skada. Här är det vanligt att ersättningsbeloppet är samma som försäljningspriset.

Veterinärvård

Skulle det visa sig att någon av valparna, eller tiken, är i behov av veterinärvård under tiden som de bor hos uppfödaren ingår detta i försäkringens innehåll ”veterinärvård”.

Det innebär att du får ersättning för de kostnader som kan uppstå i samband med vården. Beroende på vilket belopp du valt, eller vad som ingår i försäkringen, kan ersättningen dock variera. 

Hur länge gäller en valpkullsförsäkring?

I och med att en valpkullsförsäkring är utformad för att valparna det bästa möjliga skyddet i samband med uppfödningen gäller denna försäkring endast bara en viss tid.

Närmare bestämt brukar en kennelförsäkring gälla från det att valparna föds tills det att de levereras till sina nya hem. Se till att teckna försäkringen i tid så att dess innehåll gäller från start. 

Valpförsäkring pris – vad kostar det att försäkra en valpkull?

Idag finns det mängder av valpkullsförsäkringar att välja mellan på marknaden. Beroende på vilket försäkringsbolag du vänder dig till kommer inte bara försäkringens innehåll att se olika ut, utan även prisbilden kommer att variera. Framförallt är det en fråga om vad och hur mycket försäkringen täcker. 

Precis som med alla andra försäkringar så kommer en valpkullsförsäkring bli dyrare ju mer den innehåller och ju högre ersättning den ger. I många fall ingår dock olika tillägg utan extra kostnad, för att du som uppfödare ska kunna känna dig trygg med kullen. Jämför valpkullsförsäkring för att hitta det bästa alternativet för dig! 

Se hela jämförelsen

Läs mer och jämför alla försäkringsbolag på den svenska marknaden i vår övergripande jämförelse av hundförsäkringar

Fler frågor och svar

Det är en specialanpassad försäkring för dig som är uppfödare. 

Ja, om du vill skapa en trygghet för din uppfödning, din avelshund och dina framtida valpar bör du teckna en försäkring för valpuppfödningen. 

Se även