Hur gammal blir en hund?

hur gammal blir en hund

En hund blir oftast en älskad familjemedlem och tar en stor del i familjen. Beroende på hundras kan många hundar leva länge och er tid tillsammans kan därför bli lång.

Det är också bra att känna till ungefär hur gammal en hund kan bli innan man köper en hund så man är med på vilket ansvar det innebär. Det finns också mycket som ni i familjen kan göra för att öka chanserna för att er hund lever länge.

Hur gammal blir en hund?

En hund blir i genomsnitt 10-13 år. Det finns dock hundar som lever längre än så. En del hundar kan bli över 20 år gamla. Hur gammal en hund blir beror på flera faktorer som till stor del är individuella. Det finns tyvärr hundar som också blir yngre än genomsnittsåldern. 

Skador och sjukdomar är oftast de största anledningarna till att en hund går bort tidigare än genomsnittsåldern. Det finns bland annat vissa hundraser som har anlag för vissa sjukdomar som kan påverka hur länge hunden lever.

Vilka hundraser lever längst?

Hundrasen som din hund tillhör kan påverka hur länge hunden lever. Det kan till exempel handla om ärftliga sjukdomar som hundrasen har som kan påverka längden på din hunds liv. Storleken på hundrasen kan också påverka hur länge hunden lever. Mindre hundar lever till exempel oftast längre än större hundar. 

Några hundraser som oftast lever längre i genomsnitt är till exempel Chihuahua, Bichon havanais och olika terrierhundar. Det är dock värt att notera att åldern är individuell och även om hundraserna i genomsnitt lever längre finns det hundar inom rasen som dör tidigare.

Vilka hundraser lever kortare?

Storleken påverkar vanligtvis hur länge vissa hundraser lever. Hundraserna som därför oftast lever under en kortare tid än genomsnittsåldern är stora och tunga. 

Några hundraser som oftast lever en kortare tid i genomsnitt är till exempel Grand danois och Sankt bernhardshundar.

Öka chanserna att din hund lever längre genom att ta hand om hunden

För att öka chanserna att din hund lever ett långt och hälsosamt liv finns det mycket som du som hundägare kan göra. Några exempel är att ge hunden en bra kost och tillgång till rent vatten. Regelbunden träning och sällskap är också två viktiga faktorer för att din hund ska må bra. 

Beroende på vilken hundras som du har kan det också vara viktigt att hunden stimuleras både fysiskt och psykiskt för att den ska må så bra som möjligt. Det är också viktigt att hunden vaccineras och regelbundet kollas upp för att säkerställa att den mår bra. 

Att försäkra hunden är också viktigt för att du och din hund ska vara trygga i att uppsöka vård om något skulle hända. Det är viktigt även om du har en äldre hund eftersom risken för sjukdomar ökar med hundens ålder. Det är också viktigt att försäkra din valp tidigt. Läs mer om vilken som är den bästa valpförsäkringen

Med en försäkring kan ni snabbt och enkelt uppsöka vård utan att bry er om den totala kostnaden. Vi har jämfört och gått igenom flera alternativ av hundförsäkringar på den svenska marknaden för att underlätta ditt val. Läs mer om den bästa hundförsäkringen just nu

Om du ger din hund de bästa förutsättningarna för ett långt liv ökar du chanserna att hunden lever länge. Det är tyvärr inte en garanti för att hunden lever ett långt liv eftersom den kan drabbas av någon hemskt olycka eller sjukdom men genom att ge hunden de bästa förutsättningarna till ett långt liv kan du i varje fall göra det du kan för att hunden ska ha ett så bra liv som möjligt. 

Läs också vår artikel: Försäkra en gammal hund

Se även